Škrob přírodní
Škrob je látka získávaná z rostlin. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy. Má podobu bílého nebo žlutého prášku, záleží na zdroji. K potravinářským účelům se využívá především škrob bramborový a kukuřičný nebo jeho směsi. Nezanedbatelný je v kuchyni také škrob pšeničný a rýžový. Škrob se využívá také ve farmacii, k výrobě lepidel a nátěrů. Lepidlo z pšeničného škrobu se v Egyptě vyrábělo již kolem roku 3 500 př. n. l. V Evropě byla tato látka zase hojně využívána k výrobě pudrů a zásypů. Málokdo by ale předpokládal, že škrob je obsažen i ve směsi na výrobu pneumatik, a že se ze škrobového plastu vyrábí podložka pod zapisovatelnou část CD. Bramborový škrob Známe jej především pod názvem solamyl a většina z nás jej využívá pro přípravu moučníků, dortů a drobného pečiva. Věděli jste ale, že solamylem lze zahušťovat jídlo? Využívají toho zejména lidé trpící celiakií - bramborový škrob totiž na rozdíl od mouky neobsahuje lepek. Navíc škrobová moučka pokrm nezabarvuje, pokud ji dostatečně povaříte, omáčka zůstane čirá. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a exotických omáček. Bramborový škrob má ještě jedno plus, dodává pokrmům zvláštní, jemnou chuť. Nebojte se proto experimentovat a používejte bramborový škrob v kuchyni častěji. Složení bramborového škrobu Bramborový škrob obsahuje z 80% sacharidy, zbytek zaujímají bílkoviny a tuky. Zneužívání škrobu Aby firmy mohly některé své potraviny zlevnit a prodat jich tak pokud možno co nejvíce, často zneužívají bramborového škrobu jako přísady. Bramborový škrob se přidává do párků, salámů a dokonce i do některých jogurtů. Výrobci jsou povinni udávat na etiketě složení potravin, u nebalených potravin, například u uzenin, se ale složení výrobku nedopátráte. Toužíte-li po prvotřídní kvalitě, raději si připlaťte.