Megafyt Bylinková lékárna Zázvor bylinný čaj napomáhá k trávení, dýchání a duševní pohodě 20 x 1,5 g
Megafyt Bylinková lékárna Zázvor bylinný čaj napomáhá k trávení, dýchání a duševní pohodě 20 x 1,5 g
Megafyt Zázvor je lahodný Bylinkový čaj s příjemnou vůní.
- Zázvor má mnoho příznivých účinků.
- Přispívá k normálnímu trávení, podporuje normální funkci dýchacího systému a vitalitu,
- Přispívá k duševní pohodě - relaxaci a podporuje přirozenou obranyschopnost.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Pomáhá při Žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, Stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Zpomaluje určité druhy rakoviny. Má ale mnoho vedlejších účinků. Některým lidem způsobuje zažívací obtíže, pálení žáhy nebo bušení SRDCE. Není proto vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Vyhnout by se mu měli i diabetici nebo lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na SRDCE a snížení krvácení.
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského (pravý, Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až Citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá).
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: Zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i Piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví. Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující Aromatické látky, například Zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.
Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná Kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).
Při vaření se gingerol přeměňuje na Zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.
Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních Zázvorových sladkostí.
Příprava
- 1 nálevový sáček (1,5 g) se přelije 250 ml vroucí vody a nechá se 8 - 10 min vyluhovat v přikryté nádobě.
- Nesmí se vařit.
- Nálev se připravuje vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
- Podává se jeden šálek 1 - 3x denně.
Balení obsahuje 20 nálevových sáčků.
1 nálevový sáček obsahuje: Oddenek zázvoru 1,5 g