London Fruit & Herb Lemon & Ginger ovocno-bylinný čaj 20 sáčků x 2 g + zázvorová zavařenina 340 g, sada
London Fruit & Herb Lemon & Ginger ovocno-bylinný čaj 20 sáčků x 2 g + zázvorová zavařenina 340 g, sada
1) Čaj s Citronem a se Zázvorem v dárkovém balení s zázvorovým džemem je lehký a povzbuzující čaj pro osvěžení chvil.
Čaj obsahuje jablečnou dužinu, zázvor (25 %), kyselinu citrónovou, aroma (4 %), pražený Čekankový kořen, ostružinové listí, citrónovou kůru (1 %), květ lípy stříbrné, citrónovou trávu.
Složení Čaj
Jablečná dužina, Aromatické látky, Borůvkové listí, kyselina Citrónová, Citrónová kůra (5%), Citrónová tráva, pražený Čekankový kořen, plod Šípku, limetová šťáva (1,3%).
2) Lehká, osvěžující chuť Citrusů a jemně pikantního zázvoru, to je povzbuzující zážitek z tohoto čaje.
V zimě zahřeje, ale také skvěle chutná chlazený v horkých letních dnech.
Džem obsahuje cukr zázvor, Citronovou šťávu (z Koncentrátu), ovocný pektin, směs koření, regulátor kyselosti kyselinu Citronovou. Obsah ovoce 25g/100g, obsah Cukru 65g/100g.
Složení Zavařenina
cukr, limetková šťáva(21%), citrónové kousky(4%), regulátor kyselosti: citronan sodný, Želatinační činidlo: ovocný pektin, Citrónový olej.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při Žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech.
- Léčí rýmu a chřipku.
- Snižuje cholesterol, Stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy.
- Zpomaluje určité druhy rakoviny.
- Má ale mnoho vedlejších účinků.
- Některým lidem způsobuje zažívací obtíže, pálení žáhy nebo bušení SRDCE.
Není proto vhodný pro děti. Pro těhotné se doporučuje jen v omezené míře. Vyhnout by se mu měli i diabetici nebo lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na SRDCE a snížení krvácení.
Zázvor lékařský (pravý, obecný; Zingiber oficinale) je vytrvalá rostlina. Má květy růžovobílé nebo nažloutlé barvy. Koření se získává z oddenku (někdy chybně uváděno z kořene).
Není známo, odkud zázvor přesně pochází. Občas se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie.[zdroj?] S jistotou můžeme říci, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře.
Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde byl používán jako dnes – do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám.
Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky jej v 16. století zavezli Španělé.
Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského (pravý, Zingiber officinale). Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu; má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až Citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá).
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: Zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i Piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví.
V obchodech je známý v různě připravených formách jako zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané plátky oddenku).
Nejvýraznější chuťovou složkou je olej obsahující Aromatické látky, například Zingiberen a malé množství bisabolenu, které dodávají zázvoru typickou vůni.
Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, látka chemickým složením podobná Kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli).
Při vaření se gingerol přeměňuje na Zingeron, který je aromatickou látkou využívanou v potravinářském průmyslu a při výrobě parfémů.
Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. Výborný je zvláště k dochucení sladkých jídel, nejčastěji perníku a vánočních Zázvorových sladkostí.