Sens
MAXIMAL GOOD, MINIMAL BAD
Za všechno dobré na světě platíme nějakou cenu. Třeba za létání platíme navíc kromě ceny letenky i skleníkovými plyny. A ani Sens není stoprocentní. To není nikdo. Snaží se ale dělat maximum dobrého a přitom minimalizovat to špatné. A práce na tom "dobrém" pro ně není jen marketingový trik.
Farma s nejnižším dopadem na krajinu
Organizace spojených národů v roce 2013 zveřejnila vědeckou publikaci, která odhaluje řešení pro současnou neudržitelnou produkci masa – cvrččí protein. A roky se nic nestalo. Na pultech supermarketů nebyly žádné takové produkty k sehnání. Sens se chopili téhle výzvy a rozhodli se být v čele nové systematické změny. Postavili největší cvrččí farmu na světě.
Udržitelnost a minimální dopad
Chtějí více než jen sázet stromy za vlastní karbonovou stopu nebo tvrdit, že papírové tašky zachrání planetu. Pro ně je udržitelnost o změně systému.
Měníme to, jak jíme
1 – Produkce bílkovin
Jejich tým vědců pracuje na zefektivnění produkce na farmě. Chov cvrčků je ale něco úplně nového. Nemá za sebou desítky let výzkumů. Kuřata se oproti cvrčkům chovají přes 80 let a tenhle výzkum dokázal (kromě spousty špatných věcí) udělat kuřecí maso opravdu levné. Matematika “kolik přírodních zdrojů potřebuji na 1 kg bílkovin” ale vychází lépe pro cvrčky. Víme, že tento nejudržitelnější zdroj bílkovin má zároveň potenciál být tím nejlevnějším.
2 - Každodenní potraviny
Ať už jsou to proteinové tyčinky nebo bezlepkové těstoviny, všechny jejich produkty skvěle vypadají a výborně chutnají! V roce 2016 začali s nápadem a malou kampaní na Kickstarteru a dnes už díky sens slyšeli o cvrččím proteinu miliony lidí. Sens produkty jsou pro něj totiž ta nejlepší publicita!
Proč postavili farmu v Thajsku
Stejně jako čokoláda, datle nebo buráky, cvrččí protein v jejich tyčinkách nepochází z Evropy. Je to nicméně jen přechodná fáze. Jejich farmu vnímají jako tzv. pilotní farmu, kde chtějí více zkoumat a optimalizovat produkci. Až vyroste poptávka po cvrččím proteinu, chtějí tyto automatizované a efektivní cvrččí farmy vidět na prahu každého velkého města - opravdová “lokální” potravina.
Thajsko zvolili kvůli jejich velkým zkušenostem s farmařením cvrčků. Spolupracují s tamějšími univerzitami a zaměstnávají lidi, kteří mají s chovem cvrčků přímé zkušenosti. Teplé počasí farmě taky přeje.
Na čem ještě pracují?
Zlepšují toho hromadu, ale je jim jasné, že jako malá firma nemůžou vyhrát všechny bitvy. Je několik oblastí, na které se chtějí opravdu zaměřit.
Například zatím neexistuje žádné dobré řešení kompostovatelných obalů. S fóliemi, které jsou nyní k dispozici by byly jejich proteinovky do dvou měsíců tvrdé jako kámen a jejich krekry by za chvíli navlhly a ztratily “křup”. Nejsou firma na vývoj nových obalů. Dávají tedy přednost trvanlivosti jídla. Recyklaci plastových obalů tedy musí prozatím nechat na vás. Hned jak objeví funkční řešení, jdou do něj!